| Forn de baix | Santa Ubaldesca 25 | 43781 | Tarragona | +34 977413798 |

El Forn de Baix de La Fatarella és un forn centenari on  treballem de forma artesanal amb les millors matèries primeres.


Elaborem tots els nostres productes seguint les receptes i mètodes tradicionals de la nostra terra.


Un dels trets característics dels nostres productes és la utilització d’oli d’oliva verge en totes les receptes.


Tant el pa com les coques es couen en el forn amb llenya d’olivera i d’ametller.

El Forn:


És un forn del tipus moresc, caracteritzat per treballar a foc directe.

Consta d’un únic espai format per una boveda i una base de pedra de canteres de la zona, on es situen tant els productes com el foc. Aquest foc s’ha d’anar movent manualment a mesura que es va treballant. Té un únic accés, una petita porta metàl·lica.


No es coneix l’any exacte de construcció, ja hi era abans de la casa construïda a sobre, que data de principis de segle XX. Actualment és l’únic forn d’aquestes característiques que continua en actiu a la zona i un dels últims de tota Catalunya.

La història:


Originalment el forn era utilitzat per la gent del poble per coure el seu pa i pastes pagant el dret de cocció amb part de la pròpia producció.


Amb el temps el forn va esdevenir un negoci que  actualment que ja porta més de tres generacions funcionant.


La intenció dels forners, des de els seus inicis, ha estat  mantindre vives les receptes tradicionals dels indrets de la zona.

La forma de treballar ha rebut el reconeixement de la Generalitat de Catalunya atorgant-nos el títol de “Forn Artesà”, amb el número 0037 d’Artesà de Catalunya, així com el d’artesà alimentari per l’ofici de forner.


També els mitjans s’han fet resó com “TV3”, “El País”, el “Diari de Tarragona” o la revista de divulgació “Descobrir Catalunya”.


Extracte de la publicació “Ser Botiguer” de la Cambra de Comerç de Reus, Juny del 2007.


...Al carrer de Santa Ubaldesca de la Fatarella hi ha un dels establiments més autèntics de la demarcació . El Forn de Baíx pot presumir de ser un dels forns artesanals que queden al país, i tot gràcies a la feina de la família de la Rosa Balsebre. El seu sogre Francisco Llop, va començar a gestionar fa més de cinquanta anys l’anomenat “Forn del Lluís”, la història del qual es remunta al S.XIX quan al municipi hi havia 5 forns on els vilatans hi anaven a coure pa i coques. De fet utilitzaven la producció com a moneda de canvi i pagaven el dret d’ús al propietari del forn, per exemple, amb dos pans i tres coques. D’aleshores ençà ja ha plogut molt i s’han perdut tots el forns artesans de la Fatarella a excepció del Forn de Baix que gràcies al bon fer de la Rosa i del seu marit que treballa al obrador, generen una producció de pa, coques d’avellana, coca fina o ganxets que són del bo i millor que es pot trobar passejant per la comarca...

El Forn
PastesPastes.html
Com arribar?Com_arribar.html
ContactarContactar.html
PaPa.html

Presentació del programa “Espai Terra” el 28/06/2011


Un matrimoni de forners de la Fatarella, a la Terra Alta, ens ha obert les portes del seu obrador per mostrar-nos com fan el pa i la pastisseria seguint mètodes absolutament tradicionals. El seu forn, d'estil moresc i centenari, no s'apaga mai, és de llenya i està fet de pedra seca. Fa cinquanta anys havia estat el forn del barri, on cada casa portava a coure el seu pa. El reporter del programa, Eduard Querol, ens ensenya com ara l'Andreu i la Rosa, apassionats de la seva feina artesanal, s'encarreguen de mantenir la tradició.